recept: Töltött hús, Kifőzde
Töltött hús
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

1 kg dagadó vagy karaj,
7 tojás,
3 zsemle,
10 dkg kolozsvári szalonna,
1 gerezd fokhagyma,
1 kis fej vöröshagyma,
20 dkg gomba,
petrezselyem, só, ételízesítő, bors






A dagadót éles, hosszú pengéjű késsel lapjában be kell vágni, hogy egyetlen hatalmas ´zsebet´ képezzen (de ha a hentest megkérjük, szívesen felszúrja nekünk). Kívül-belül megsózzuk, majd ebbe tesszük a tölteléket:
Megfőzünk 6 tojást, és közben az apróra vágott szalonnát ropogós-pirosra pirítjuk. Megfonnyasztjuk rajta az apró kockára vágott hagymát, majd a kis hasábokra vágott gombát rátesszük, megborsozzuk, sózzuk, és addig pirítjuk, míg a leve kisül belőle.
Ekkor leszűrjük, és az időközben megfőtt, megpucolt és apróra vágott tojással, a sóban péppé tört fokhagymával, petrezselyemmel, tejben áztatott és kinyomkodott zsemlékkel, 1 nyers tojással kemény tölteléket keverünk belőle. Ha nem elég kemény, saját darálású prézlivel segíthetünk rajta. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A tölteléket beletömködjük a megsózott húsba, a nyitott oldalt fehér cérnával jól összevarrjuk. A kövér részeket meg is borsozhatjuk, jobban kisül a zsírja és ízesebb lesz. Minden oldalán megkenjük zsírral, majd zsírral bőven kikent sütőedénybe tesszük, aláöntünk egy kevés vizet vagy fehérbort, a tetejét meghintjük ételízesítővel, és 220 fokos forró sütőben pirosra sütjük.
Közben többször meg kell kenni zsírral és vízzel felváltva, hogy szép piros legyen a teteje. Ha kész, 1 dl vizet öntünk alá és lefedve, 180 fokon, kb. egy óra alatt puhára pároljuk.
Ha elkészült, hagyjuk pihenni fél órát. Rizibizivel és fejessalátával, vagy kiskocka krumplival és káposztával töltött paprikával tálaljuk, éles késsel kb. 3 cm-es szeletekre vágva. Egyszerűen kolosszális eledel.
Ha nem akarunk bajlódni a dagadóval, kiklopfolt karaj-, comb-, vagy tarjaszeletekre is kenhetjük a tölteléket. Ez nem olyan mutatós, de így is finom.
A töltelékbe vékonyra szeletelt gombát és kevés elkapart májat is tehetünk, ha fokozni akarjuk az ízhatást.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: rizibizi
 fejessaláta
 petrezselymes újkrumpli
 tejfölös-kapros uborkasaláta

Forrás: Anyám és anyósom tanai nyomán szabadon.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.10.27. Utoljára frissítve: 2012.02.18.
Utolsó megtekintés: több, mint 2 napja (2024-05-01 12:20:45 - 3.63)
Hozzászólások:

Sancho (2012-02-29 11:57:00):
Igencsak gusztusos az utolsó fotó.

Kifőzdés (2012-02-29 22:26:00):
Köszi. És az íze se volt semmi :-)

Megjegyzés a recepthez